EU law and policy after the Russian invasion of Ukraine 21.3.2023

Yhdistys järjestää tiistaina 21.3.2023 klo 19-20:30 Suomen aikaa webinaarin EU law and policy after the Russian invasion of Ukraine yhteistyössä Yhdistyneen kuningaskunnan FIDE-paikallisjärjestö UKAEL:n kanssa. Webinaari käsittelee Venäjän Ukrainaan kohdistuneiden hyökkäystoimien vaikutusta EU:n pakotepolitiikan, yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan, pakolaiskysymysten ja energiapolitiikan näkökulmasta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Osallistumisohjeet on toimitettu yhdistyksen jäsenille.

Tilaisuuden ohjelma:

Joint UKAEL/FIDE Finland Webinar: EU law and policy after the Russian invasion of Ukraine – 21 March 2023 17:00-18:30 GMT (19:00-20:30 Finnish time)

Following the Russian invasion of Ukraine, the on-going war in Europe and its geopolitical and economic implications have made the European Union revisit its role as an economic, security, and political actor. This webinar, the second organised jointly by UKAEL and FIDE Finland, will explore the impact of the war so far by focusing on a range of topical policies, namely sanctions, energy, the movement of people, and security and defence.  

Professor Allan Rosas (former Judge at European Court of Justice): ‘From freezing to confiscation of Russian funds’

Dr Carolyn Moser (Max Planck Institute, Heidelberg): ‘The Common Security and Defence Policy after the Russian invasion of Ukraine’

Professor Violeta Moreno-Lax (Queen Mary, University of London): ‘Asylum and refugees issues’

Professor Kim Talus (James McCulloch Chair in Energy Law, Tulane University): ‘Energy crisis: current regulatory measures and the way forward’

Chair: Professor Paul Craig (UKAEL President; University of Oxford).